Melomakarona recept – En läcker grekisk jultradition

Med Melomakarona varje hus luktar som jul.

Söta små grekiska honungskakor

Att göra dessa söta små grekiska honungskakor får mig alltid att inse att det är jul! Melomakarona är en av de mest populära godsakerna i hela Grekland under julhelgen och deras intensiva hemtrevliga lukt gör att varje hus luktar som jul. Dessa söta små grekiska honungskakor (melomakarona) är supersnabba att baka, så kul att göra och mycket beroendeframkallande! Mitt traditionella grekiska melomakarona-recept gör 50 av dessa läckra festliga grekiska julkakor, gott för alla att prova. Servera dem över en varm kopp grekiskt kaffe så får du en match i himlen!

Vad betyder “melomakarono”?

Melomakarona (μελομακάρονα) är traditionella grekiska julkakor som serveras under juletid i hela Grekland. Ordet “melomakarona” är en kombination av de två orden “meli”, vilket betyder honung och “makarona”. “Makarona” kommer från det forntida ordet “makaria” och betyder välsignat. I vissa regioner kallas “melomakarona” även “finikia”. Det traditionella receptet för melomakarona och finikia är ungefär detsamma, men ibland frikikeras finikia istället för bakat.

Hur man gör de bästa grekiska julkakorna / Melomakarona?

Att göra traditionell grekisk Melomakarona är inte riktigt svårt, men du måste vara uppmärksam på de små detaljerna.

Först och främst är det verkligen viktigt att inte överanstränga degen för melomakarona, eftersom detta kommer att få oljan att separera från blandningen. Knåda bara lätt med händerna eller en sked tills mjölet har införlivats och degen är riktigt mjuk. Försök att göra och baka din melomakarona samma dag. Om du inte gör det och slutar lagra det i kylen kommer oljan att separeras från blandningen och de smakar inte lika bra. Så avsätt cirka 1 timme, gör dina melomakarona-ingredienser redo och låt oss baka!

Slutligen var försiktig så att du inte lägger till mer mjöl än detta melomakarona-recept kräver, eftersom detta kommer att göra kakorna tuffa. Om degen är för klibbig, låt den vila i några minuter och försök hantera den då. Om de fortfarande är för klibbiga, tillsätt lite extra mjöl. Ta en titt på min bild nedan, som visar hur degens struktur ska vara. Det är också viktigt att använda en kombination av ultrafint gryn och mjöl eftersom det gör din melomakarona krispigare och smuligare.

Melomakarona deg
För att sirap melomakarona måste din sirap vara kall och melomakarona varm. Detta hjälper kakorna att absorbera sirapen och bli fuktiga på insidan. Så börja med att göra sirapen först och sedan degen. Om du har bråttom kan du placera sirapen i kylen för att svalna medan du förbereder degen för melomakarona. Försök också baka dem i satser så att den ena lagar den andra kan suga upp honungen!

Så fortsätt, prova detta traditionella grekiska melomakarona-recept och låt doften av nybakade kakor, apelsin och kanel påminna dig om att det är jul! Njut av!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *